Ett relativt vanligt dilemma för en arbetsgivare är om man göra en intern rekrytering eller anställa någon helt ny när det finns en ledig plats att fylla inom företaget för rekrytering. Det finns både för- och nackdelar med att rekrytera internt, då det kan både motivera och stjälpa befintliga medarbetare så det gäller att man funderar igenom beslutet ordentligt.

Fördelar

Det finns många fördelar med att rekrytera internt, dels sparar man både pengar och tid och dels kan det vara en morot för dom anställda.

Spara tid – Genom att göra en intern rekrytering är chansen överhängande att man sparar in en hel del tid. Man behöver till exempel inte lägga tid på att skriva en annons, på att den ska publiceras och på att folk ska hitta den och börja söka tjänsten. Därefter ska man gå igenom alla sökanden och hålla intervjuer vilket också är ett moment som man slipper.

Tryggt val – Om man väljer en intern kandidat för den lediga tjänster är denne redan känd inom företaget, och dessutom känner personen verksamheten. Man vet vad man får helt enkelt.

Motiverande för anställda – Om dom anställda vet om att det finns möjligheter att klättra i karriärstegen inom företaget kan det vara minst sagt motiverande. Dom som vill nå högre kommer också jobba hårdare och som arbetsgivare blir det tydligt vem eller vilka som är värda att hålla ett öga på om man står inför en rekrytering till en högre roll.

Nackdelar

Det finns såklart också nackdelar med att göra en intern rekrytering istället för att leta efter helt nya medarbetare. Är man inte aktsam kan det leda till dålig stämning och konflikter på arbetsplatsen.

Konflikter bland medarbetare – Om rekryteringsprocessen går snabbt och någon redan anställd inom företaget får en högre tjänst utan att andra hinner reagera kan det skapa stora konflikter mellan medarbetarna. Många kommer säkert undra varför den personen fick chansen medans andra inte ens fick veta om det. Här gäller det alltså att arbeta på ett smart sätt, samt att involvera alla i att det kommer ske en intern rekrytering så att alla som vill åtminstone får chansen att visa sitt intresse.

Bästa valet? – Har man begränsat sig till att leta inom företaget är det svårt att veta om det möjligtvis hade kunnat finnas en bättre kandidat utanför. Det kan också vara bra att få in helt nya medarbetare till verksamheten, både för arbetssättet och sammanhållningens skull.

Motsatt effekt – Precis som att det kan vara motiverande för medarbetarna att veta om att det finns karriärmöjligheter så kan det få motsatt effekt. Den som inte fått chansen kan bli illa berörd, vilket kan gå ut över arbetsinsatserna och stämningen på arbetsplatsen. Kanske går det till och med så illa att någon väljer att säga upp sig.

Funderar man på att rekrytera internt istället för att lägga ut en offentlig platsannons måste man arbeta smart för att inte sätta käppar i hjulen på sig själv. Det är en känslig process som måste skötas snyggt för att det ska fungera men lyckas man så finns det många bra fördelar.