Smarta tips för dig som sköter din rekrytering själv

Att anställa ny personal är för många ett nödvändigt ont. Det tar tid, det är svårt att välja och det är inte alltid det blir rätt. För en bra rekrytering krävs noggrannhet och det finns ingen anledning att hoppa över viktiga steg i processen. En utvärdering ett par månader efter varje ny anställning ger också en bra bild om man lyckats eller inte och man kan ganska snabbt lära sig av sina eventuella misstag.

Låt det ta tid

För att lyckas med en bra rekrytering är det viktigt att lägga ned den tid som krävs – och det är mycket. Bara att skriva en bra annons tar en stund och därefter börjar det verkliga arbetet med att göra urval och intervjua dom som verkar intressanta. När det kommer till just intervjuerna ska man vara extra noggrann eftersom det är då man skapar sig en uppfattning om dom olika personerna. Ska man intervjua tio personer i en timme var blir det alltså mer än längden på en vanlig arbetsdag och när det sedan är gjort är det fortfarande mycket jobb kvar. Undvik att stressa igenom momenten så kommer också resultatet att bli bättre.

Hoppa inte över viktiga steg

Från annons till urval till intervju till anställning. Många tycker att det räcker men faktum är att det är så en slarvig rekrytering ser ut. Viktiga steg för att det ska bli rätt och hålla i längden är att dels kolla referenser från tidigare arbetsgivare samt att göra kompetens- och personlighetstester på dom du tror kan vara lämpliga. Självklart kan det spela in vilken typ av tjänst det gäller men det är alltid bättre att göra ett noggrant jobb istället för att bli överraskad längre fram när alla papper är skrivna.

Utvärdera anställningen

När det gått 3–4 månader efter en rekrytering är det smart att göra en utvärdering. Hur lång tid tog processen och hur fungerade den? Och kanske viktigast av allt, hittade du det du letade efter? Att sätta sig ner och fundera igenom dessa frågor är ett bra sätt att veta om man lyckats eller inte, och vad man i så fall kan ta med sig till nästa gång. Kanske kommer du fram till med en gång att du kunde gjort något annorlunda och då har du koll på läget i framtiden.

Man ska alltid vara noggrann när man anställer ny personal. Chansen är större att man får ett långt och bra samarbete och det finns stora fördelar för båda parter.